Scurt istoric

Istorie Octombrie 19, 2014

Biserica Parohiei Borleşti 1, comuna  Borleşti ,prototopiatul Roznov,judeţul Neamţ din Eparhia Iaşilor se află aşezată în centrul satului,pe partea stângă a pârâului Nechit ce străbate satul de la vest la est.

Biserica a fost consruită în locul unei vechii bisericuţe din lemn.Aceasta era veche de peste două sute de ani şi avea hramul Sfântului Ierarh Spiridon.

Dintre preoţii care au slujit în vechea biserică îi amintim în ordine pe Ioan Dumitriu,pe Constantin Gherasim şi pe Leonard Trifan.

Preotul Leonard Trifan a păstorit între anii 1948 şi 1996.

‘’Cu vrerea Tatălui,cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a ridicat acest Sfânt Lăcaş cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir,din temelie între 16 august 1983,până în 15 octombrie 1984’’scrie în pisania din pridvorul Sfintei Biserici.

Biserica a fost construită din cărămidă de o echipă de meşteri din Bodeşti-Neamţ condusă de Constantin Vicu. Acoperişul din tablă a fost lucrat de meşterul Mihai Dascălu din Poiana Mărului .Pictura a realizată între anii 1985 -1986 de către pictorul Vasile Popescu din Bacău.

Catapeteasma şi mobilierul au fost lucrate din lemn de stejar de o echipă de meşteri din Vânători-Neamţ.

Biserica a fost sfinţită la şapte septembrie 1986 de către Înalt Prea Sfinţitul Pimen Suceveanu,în acea vreme episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Din 1996,parohia Borleşti 1 este păstorită de preotul Nicolae Verşanu.